SQL Cursus

Welkom bij de SQL Cursus

Tijdens deze SQL cursus bespreken we de stof uit het boek "Sams Teach Yourself SQL in 10 Minutes" van Ben Forta. De benodigde tijd om deze cursus te doorlopen is ongeveer 2 dagen. Om met SQL aan de slag te gaan is het belangrijk zelf te oefenen. Gebruik onderstaande links om de benodigde software te installeren.


Instructie Video Software Links Beschrijving
Video instructie (mp4) MySQL Server

MySQL Workbench
Het makkelijkste om met SQL te oefenen op een Apple computer is om gebruik te maken van "MySQL Server" en "MySQL Workbench". De server beheerd de database en in de applicatie Workbench kun je queries schrijven. De software wordt weliswaar beheerd door Oracle maar is toch open-source en zeer veel gebruikt.
Video instructie (mp4) MAMP MySQL Server

MySQL Workbench
De Mamp server installeert een MySQL Server maar ook een Apache webserver. Deze twee worden vaak in combinatie gebruikt door webdevelopers. Het is zelfs mogelijk om een e-mailserver te draaien maar al deze diensten zijn alleen voor de ontwikkeling en het testen van webapplicaties. Queries kunnen geschreven worden in de meegeleverde PhpMyAdmin maar prettig is dat niet. Naast Mamp is het installeren van MySQL Workbench dus nog aan te raden.
Instructie Video Software Links Beschrijving
Video instructie (mp4) 1) MS SQL Server

2) SSMS
Het makkelijkste om met SQL te oefenen op een Windows computer is om gebruik te maken van "Microsoft SQL Server 2019 Express" en "SQL Server Management Studio" (SSMS). De eerst genoemde beheert de database en in SSMS kun je de queries schrijven. Deze twee applicaties laten zich eenvoudig installeren en zijn prettig in gebruik.
Video instructie (mp4) 1) Oracle SQL Server

2) SQL Developer
Op een Windows computer kun je ook gebruik maken van Oracle Server software in combinatie met SQL Developer. Deze veel voorkomende combinatie werkt prima op Windows maar kan iets technischer overkomen dan SQL Server van Microsoft. Ook hier beheerd Oracle Server de database en kun je queries schrijven in SQL Developer. Let op dat Oracle zich niet laat installeren op een systeem met een chip gebaseerd op een ARM-architectuur (zoals de nieuwere Apple M1-chip) maar werkt prima met een Intel processor.
Instructie Video Software Links Beschrijving
Video instructie (mp4) SQL ProStudio

Docker
SQL ProStudio is een betaalde applicatie voor het schrijven van queries. Hij is beschikbaar voor zowel Windows als voor Mac. Het heeft een prettige interface, werkt snel en kan met meerdere DBMS-en tegelijk verbinden. Meerdere DBMS-en zijn eenvoudig beschikbaar te maken (Oracle + MySQL + SQL Server + SQLite) wanneer men gebruik maakt van Docker. Met Docker is het mogelijk om met geïsoleerde containers te werken. Docker kan een eenvoudig te downloaden file draaien in een container wat vervolgens een opzichzelfstaand besturingssysteem is. Zo kun je naast je hoofdbesturingssysteem een Docker container draaien met daarin een complete Linux distributie met een PostgreSQL Database. Docker zet je in als test- en ontwikkel-omgeving.
Video instructie (mp4) SchemaSpy Voor het schrijven van queries is het hebben van een ER-Diagram (Entity Relationship Diagram) heel wenselijk. Zo'n diagram kun je met de hand tekenen maar dat kost veel tijd. SchemaSpy is een applicatie die o.a. een ERD kan produceren op basis van een bestaande database. Het is gratis, super snel en werkt op zowel Windows als op Mac.
Instructie Video Software Links Beschrijving
Niet beschikbaar SQLite Online Als je, voor het oefenen met SQL, onvoldoende rechten hebt om de gewenste software op je PC te installeren dan kun je gebruik maken van de online SQLite tool. Via deze website is het mogelijk om een SQLite-database te uploaden en vervolgens deze te bevragen met queries. Zodoende kun je toch alle oefeningen goed meedoen. Het uploaden van de database doe je via: 'File' > 'Open DB' op de SQLite website. Kies vervolgens uit de database.zip file, voor het DBMS SQLite, de file tysql.sqlite om de database te uploaden. Als dat lukt dan kun je meteen beginnen met Queries schrijven. Voor de Basis cursus SQL heeft het echter de voorkeur om te werken met MySQL Server of met Microsoft SQL Server.

Website bij het boek database.zip ER Diagram Database Content

Onderwerpen:

  • Wat is een Relationeel DBMS?
  • Query: SELECT-statement
  • Sorteren: ORDER BY-clausule
  • Filters: WHERE-clausule
  • Berekeningen: Aggregaat-functies
  • Samenvoegen: GROUP BY-clausule
  • Deeloplossingen: Subquery's
  • INNER JOINS & OUTER JOINS
  • Tabellen wijzigen: INSERT, DELETE, UPDATE
  • Tabellen maken: CREATE, ALTER, DROP
Laatst ge├╝pdate: 15 juni 2024 | 1582 Hits sinds mei 2022
Deze website maakt gebruik van 2 cookies. Ze hebben een levensduur van 1 dag
Mocht je fouten ontdekken in de tekst, code of layout laat het me weten!
mike@crossway.nl